baby shower

Baby Shower - vad är det egentligen?

Att vara gravid behöver inte alltid vara en angenäm upplevelse, med illamående, svullen kropp och trötthet. Det är då vänner och familj träder in och skämmer bort den blivande mamman med en baby shower. Baby showern, denna tradition som vi importerat från USA, låter den blivande mamman få träffa sina nära och kära och ha det lite mysigt tillsammans innan barnet kommer.
Ordna en Baby Shower
Baby shower är en amerikansk tradition som blir allt vanligare även i Sverige. Tanken från början var att mammor och blivande mammor skulle få ett tillfälle att dela med sig av erfarenheter mammor emellan. Med de amerikanska TV-seriernas intåg i vårt vardagsliv så har det blivit allt vanligare att man håller baby showers även i Sverige. En baby shower har man vanligen några månader innan beräknad födsel men man kan även ha det ganska snart efter det att den nya bebisen anlänt.

Ofta är det nära släkt eller vänner som arrangerar baby showern för den blivande mamman får vara i centrum utan att själv göra jobbet. Tidigare var det bara mammor som var delaktiga i en baby shower men i dagens lite mer jämnlika samhälle kan även papporna vara med. När bebisen är född brukar de nyblivna föräldrarna isolera sig från omgivnen en period för att först lära känna bebisen innan man träffar släkt och vänner, därför kan det vara mycket lägligt att hålla en baby hower för en väninna som väntar barn några månader innan det drar ihop sig till förlossning och passa på att umgås.
Baby Shower tips

Baby shower tips

Normalt sett brukar man inte bjuda på några större måltider på en baby shower, utan kanske bara fika eller lite plockmat. Tanken är ju att man ska göra det enkelt för den som går i väntans tider och kan man ordna en plats som inte är den blivande mammans hem så är det att föredra, annars kanske hon står där med disken och städningen efteråt och det är ju inte alls tanken. Vännerna ordnar med mat så att det blir så enkelt som möjligt för den blivande mamman.

En Babyshower brukar också innehålla lite roliga aktiviteter och lekar som kretsar kring den väntade bebisen och den blivande mamman. Vill man kan man cså välja ett team av något slag för Baby showern men ofta räcker temat "bebis" ganska långt.

Det är roligt om man kan hålla Baby showern hemlig för festens huvudperson, den blivande mamman, så att hon inte vet vad som ska hända. Roligt är det också om männsikor från olika delar av hennes liv finns med, släktingar, kompisar och arbetskamrater. Men det beror ju också på hur stort man vill göra det hela, man kan också hålla en enkel babyshower bara i kompisgänget.
Mat på babyshower
Inbjudningskort Baby shower

Att bjuda in till Baby Shower

Om baby showern är en hemlighet för den blivande mamman kan hon naturligtvis inte hjälpa till med en gästlista. Då får ni som anordnar baby showern hjälpas åt och brainstorma kring vem som borde bli bjuden. Försök att inte glömma något för det vore ju pinsamt. Gå igenom den blivande mammans släkt, gamla skolkamrater, kollegor och andra bekanta för att inte missa någon. Ni kan säkert få bra hjälp från den blivande pappan.

Ni som anordnar baby showern får självklart bjuda in både gamla och unga, killar och tjejer, vuxna och barn; så länge det är människor som den blivande mamman vill ha omkring sig.

Här kan du enkelt göra fina inbjudningskort till babyshower och andra fester>>

Baby shower - lekar & aktiviteter

En traditionell Baby Shower ska innehålla lite lekar och aktiviteter som kretsar kring den blivande mamman och den väntade bebisen. Man kan göra lite gissningslekar, där man eventuellt skriver ner resultatet, och ser när bebisen väl anlänt vem som vann eller kom närmast. Gissa på barnets längd, vikt, kön (om man nu inte redan vet det) och på vilket datum bebisen bestämmer sig för att anlända. Man kan också gissa omkretsen på den gravida magen, och mäta för att se vem som kommer närmast med sin gissning.

Det är också roligt att ha olika typer av frågesporter och quiz och kanske någon test för den blivande mamman och alla närvarande om vad man egentligen vet om det där med småbarn.

Gissa omkretsen på magen - en typisk Baby shower aktivitet
Färdigt musikquiz till babyshower

Hos grapevine.nu hittar du ett färdigt musikquiz, perfekt till babyshower. Quizet är uppbyggt kring 22 låter som artister skrivit till sina barn eller som handlar om kärleken till ett barn och kul och fyndiga följdfrågor som på olika sätt handlar om barn och föräldraskap.

Läs mer om den perfekta leken till babyshower här>>

Möhippa lekar

Bästa leken till möhippan är en lite pinsam frågesport till bruden om den tilltänkta brudgummen. Har hon koll på vad första flickvännen hette? Vart den pinsamma bilden är tagen?
Gör en riktigt rolig frågesport till möhippan som du enkelt kör med mobilen när när ni är på väg mellan två anhalter på möhippan. Möhippa frågesport

Baby shower presenter?

Vid en babyshower ger man traditionellt en gåva till den blivande mamman och bebisen. Allt som passar till en nyfödd bebis passar som present. Kläder, leksaker, en mysig filt... Vissa saker är mer populära som gåvor än andra. Här är några tips på bra presenter:

Hoppstol
Bra och rolig pryl både för bebisen och föräldrarna. Bebsien kan få röra på sig och träna styrka i rygg och ben medan föräldrarna kanske kan få ett och annat praktiskt gjort med barnet underhållet en liten stund.

Elektronisk barnvakt
Bor man lite större kan en elektronisk barnvakt vara bra för nervösa föräldrar, då hör man om bebisen vaknar i rummet på övervåningen även om man sitter ute i trädgården.

Babysitter
Alla bebisar tycker olika men de flesta vill vara MED! De vill se vad som händer och känna sig delaktiga. En Babysitter är då ett bra sätt för bebsien att få vara med innan han / hon själv kan sitta. Med en Babysitte rkan man placera bebsien i händelsernas centrum så att de ser och inte riskerar att hamna i skymundan liggande på en filt - det brukar höras...

Babygym
Ett Babygym är ingen träningsapparat utan en mjuk dyna med olika dekorationer som kan aktivera, skaer som prassalr, med speglar och saker som hänger som man kan slå på eller sparka på så att de rör sig. Otroligt spännande m man är sådär 3-4 månader.

Sängkläder
Det finns så otroligt mycket söta sängkläder till spjälsängen! En trevlig och ofta mycket uppskattad present. Extra lakan och sängkläder går alltid åt till små bebisar. Är du händig, köp ett fint vitt örngott och brodera själv något som passar, elelr ge bort med löftet att bebisen får sitt namn broderat då det är bestämt!

Bärsjal eller bärsele
En bärsjal är perfekt till den lila bebisen. Efter att i nio månader gungat i mammas trånga mage, finsn det inget som inger säkerhet så som att få gosa i en bärsjal hos mamma elelr pappa, där man kan lägga sitt lilal öra mot bröstet och höra förälderns hjärta slå - precis som det ska vara. När bebisen är lite äldre är utsikten från en bärsele ett perfekt sätt att upptäcka världen!

Badset
Gör ett fint badset till bebisen. Fyll en badbalja med en fin handduk med huva, babyschampo, babyolja och en skön creme. Glöm inte badankan!

De första böckerna
Börja på barnboksbiblioteket genom att ge bort några klassiska småbarnsböcker, det finns också jättefina antologier som passar utmärkt till det lilla barnet. En fin sångbok är något som både barn och föräldrar säkert uppskattar. Även den lilla nyfödda bebsien älskar att höra mamma elelr pappa sjunga - och föräldrarna kan säkert behöva fsächa upp minnet vad gäller en och annan sångtext.

Middagsleveranser!
Alla som fått en första bebis vet hur omtumlande det kan vara och hur svårt det är att få vardagen att flyta på under de första förvirrade veckorna. Ordna med lite vardagshjälp till föräldrarna. Ge själv bort eller ordna en grupp av de riktigt närstående, som fixar middagar med hemleverans till de nyblivna föräldrarna. Tex hjälps tre personer åt och lagar en enkel middag var tredje dag och levererar på så sätt en middag hem till de yblivna föräldrarna tex de först nio dagaran de kommit hem med bebisen - garanterat uppskattat!

Barnvaktscheckar
För en blivande mormor, farmor, faster eller morbror kan 10 timmar egentid vara den absolut bästa presenten. Gör checkar sm alla berättigar till en timme barnvakt, då du tar med den lilla bebisen på en promenad i vagnen medan de nyblivna föräldrarna kan passa på att ta en dusch i lugn och ro, läsa en tidning eller (mest troligt) sova.

Behöver ni roa några barn när de vuxna tjejern är på möhippa? Hjälp barnvakten genoma att köpa och förbereda ett par roliga skattjakter från Skattjakt-barn.se

För lekar till barnkalas tipsar vi om sidan Kalaslekar samt för lekar för vuxna på sidan Festlekar

Børnefødselsdag tips och Partyspiele är systersidor till PartyGames och festips

Inbjudningskort för barnkalas i app

Inbjudningskort till Babyshow Möhippa och andra roliga eventNär man väl bestämt datum för eventet är det dags att skapa inbjudningskort för själva tillställningen.

Vill du skapa ett inbjudningskort till ert event babyshower eller möhippa gör man det enklast online via olika tjänster som oftast är gratis. Det är bara att få till en bra design med fina bilder och sedan komponera en vettig text och skapa själva inbjudningskortet. Sedan får man skicka iväg det som en bild, pdf eller ett dokument med epost eller via någon annan meddelande plattform t ex facebook. Här skapar du enkelt inbjudningskort online hos inbjudningskortsfixaren och det är helt gratis.

Mycket poulärt numera är att man skapar inbjudningskort för alla möjliga slags fester, kalas och event med hjälp av sin smartphone och en App.
Förslagsvis kan man använda sig av appen Grapevine Party Invitations där du på olika språk kan välja bland bilder lämpliga för er event och er inbjudan. Alternativt kan du använda en egen bild som speglar det du önskar på inbjudan. Sedan skriver du in text och skapar inbjudningskortet elektroniskt. Det fina med appen är att det blir snygga inbjudningskort och du kan skicka dem elektronisk via appen. Dessutom håller appen rätt på vem som svara ja och nej och vem som inte gett besked. Helt klart praktiskt om du ska bjuda många gäster då du slipper manuellt uppdatera listan på vem som kommer. Mer info om den nya appen för att skapa och skicka smarta elektroniska inbjudningskort.


 
 
100-TALS FÄRDIGA FESTLEKAR FÖR BARN & VUXNA!


Vet du att du kan köpa en färdig festlek för att förgylla nästan alla tillfällen? En kul temaskattjakt till barnkalaset, ett quiz till grillfesten, ett kul mobilevent till ungdomarna eller en festlek till Halloweenfesten. Allt färdigt, beställ och skriv ut!

FESTLEKAR TILL BARNKALAS & FEST>>
Färdig festlek!
MUSIKQUIZ TILL BABYSHOWER OCH DOPFESTEtt kul baby-barn musikquiz som passar perfekt till babyshower, dopfest, namngivning eller kanske 1-års kalas. Quizet är uppbyggt kring 22 låter som artister skrivit till sina barn eller som handlar om kärleken till ett barn och kul och fyndiga följdfrågor som på olika sätt handlar om barn och föräldraskap.

MUSIKQUIZ TILL BABYSHOWER OCH DOPFEST>>
Färdig festlek!
TIPSPROMENAD TILL DOP OCH NAMNGIVNINGEn rolig tipspromenad med tema namn som passar utmärkt till dop eller namngivning. Tipspromenaden är flexibelt uppbyggd så att du gör den personlig för din bebis - i den omfattning du vill och har tid.

TIPSPROMENAD TILL DOP OCH NAMNGIVNING>>